25 de idei despre terapia florala Bach
1. Sistem de tratament dezvoltat in anii ‘30
Terapia florala Bach a fost descoperita in anii 1930 de catre doctorul de origine britanica Edward Bach, de unde provine si numele acesteia. Dr. Bach a fost o personalitate remarcanta a vremurilor sale, fiind medic, homeopat, bacteriolog, imunolog si nu in ultimul rand scriitor. Si-a adus contributia in mai multe domenii ale medicinei, printre care merita amintite cele sapte nosode bacteriale Bach ce se folosesc in homeopatie. Dar geniul doctorului Bach avea sa se manifeste in descoperirea efectelor vindecatoare ale plantelor si in dezvoltarea unui sistem de tratament complet, compus din 38 de remedii florale, pe care l-a lasat mostenire si de care beneficiaza milioane de oameni.
Cartile scrise de dr. Bach sunt extrem de contemporane si daca veti avea curiozitatea sa le resfoiti, veti descoperi un medic cu idei avangardiste, care nu se potriveau in niciun fel vremurilor sale. De cate ori recitesc lucrarile sale, am sentimentul ca doctorul Bach scrie in prezent, deoarece abia acum stiinta a ajuns sa faca descoperiri in ce priveste legatura dintre minte, suflet, spirit si corp si incerc sa imi imaginez cum au fost vazute aceste scrieri in acea perioada. Dr. Bach ramane si din aceasta perspectiva un spirit vizionar, care a avut curajul sa vorbeasca despre concepte greu de inteles chiar si acum.
2. Terapia foloseste flori salbatice, care sunt netoxice si neotravitoare
Dr. Bach a fost intotdeauna convins ca natura ne-a pus la dispozitie toate ingredientele pentru a ne vindeca, iar remediile florale selectionate de catre acesta stau marturie. Toate plantele utilizate in terapia florala Bach sunt culese din mediu nepoluat, ele fiind lipsite de toxicitate. Acest element este un factor diferentiator fata de alte terapii.
3. Principiul foitelor de ceapa
Vindecarea se produce din strat in strat, de la stratul aflat la exterior spre cel din interior. Cu alte cuvinte, la inceput vom echilibra emotiile vizibile la acel moment, dupa care inlaturam un strat si ajungem la urmatorul si tot asa, pana cand ne identificam cu sinele nostru autentic.
Din acest motiv, efectele terapiei sunt mult mai rapid resimite de copii sau de catre animale, deoarece acestia nu au fost atat de mult impactati de societate, anturaj, scoala, in fine, de diverse medii care si-au pus amprenta aupra adultilor si care ne-au determinat sa ne comportam intr-un anume fel, sa ne inhibam anumite emotii, sa ne punem masti sau altfel spus sa deviem de la adevarata noastra esenta.
4. Nu exista supradoza
Indiferent de cantitatea de remedii florale ingerata, nu exista riscul de supradoza, fapt care aduce un beneficiu major pentru situatiile in care, din neatentie sau din curiozitate, se poate lua o cantitate mult mai mare din remedii fata de ceea ce este recomandat de catre practician.
5. Nu exista efecte secundare
Comparativ cu alte terapii naturiste, unde se vorbeste adesea de o « criza de vindecare », aici nu exista un astfel de efect. Remediile actioneaza treptat, fara ca persoana care le ia sa resimta vreun disconfort.
6. Nu creeaza depedenta
Un alt mare avantaj al acestei terapii este faptul ca tratamentul poate fi intrerupt in orice moment, fara a fi nevoie de vreo schema de descrestere. Persoana nu va simti vreun efect negativ, nici macar tranzitoriu in momentul in care nu mai ia aceste remedii florale.
7. Nu are efect placebo
De multe ori primesc aceasta intrebare referitoare la remediile florale Bach si raspunsul este simplu: terapia actioneaza cel mai rapid la bebelusi, copii, plante si animale, ceea ce inlatura din start orice asociere cu efectul placebo.
8. Nu exista restrictii alimentare sau de alta natura
Comparativ cu alte metode de tratament, in cazul terapiei florale Bach nu se impun restrictii in ce priveste alimentatia sau stilul de viata.
9. Remediile florale pot fi administrate la orice varsta
Intr-adevar, ele pot fi utilizate de bebelusi chiar din primele zile de viata ale acestora, fara risc. Desigur ca in acest caz modul de administrare al picaturilor difera, in sensul ca se face cu precadere pe punctele de puls sau acestea se pun in cadita cu apa, iar rezultatele sunt foarte rapide in linistirea anumitor stari emotionale.
10. Remediile florale pot fi administrate in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare
Sunt chiar recomandate pentru a usura miriada de emotii care apare inevitabil in aceste perioade si pentru a facilita in astfel adaptarea la aceste noi etape destul de solicitante din viata unei femei.
11. Remediile florale se pot asocia cu alte tratamente
Aceasta terapie blanda poate fi alaturata cu succes oricarei alte forme de tratament, alopate sau nu, deoarece ea ajuta la sustinerea si chiar la accelerarea procesului de vindecare. Neavand nicio contraindicatie sau vreun efect advers, terapia face « casa buna » cu orice alta optiune de tratament complementara.
12. Se adreseaza planului mental-emotional
Aceasta metoda de tratament este pe cat de blanda pe atat de eficienta in vindecarea emotiilor negative, ea ajutandu-ne sa ne regasim pacea sufleteasca si armonia interioara. Este o terapie a emotiilor care echilibreaza la niveluri subtile, precum planul mental-emotional.
Remediile nu intervin cu nimic in biochimia celulei, prin urmare nu se poate vorbi de o actiune directa in planul fizic. Scopul principal al acestei terapii este vindecarea emotionala.
13. Usor de folosit pentru regasirea starii de sanatate
Chiar daca nu au un efect direct asupra simptomelor fizice, prin echilibrarea emotiilor ajutam intreaga fiinta sa directioneze mai eficient energia catre procesele de vindecare. Se stie deja cat de legat este corpul de minte si de suflet si ca doar atunci cand aceste componente sunt in armonie, putem vorbi cu adevarat de un salt catre vindecare. Cand ne imaginam fiinta umana, este important sa o vizualizam ca pe un intreg format din minte, suflet, spirit si corp. Componentele intregului lucreaza intr-o interdependenta continua, iar orice dezechilibru in una din aceste parti va conduce mai devreme sau mai tarziu la dezechilibre si in celelalte zone.
14. Trateaza persoana si nu boala
Scopul oricarei consultatii florale Bach este acela de a determina ce emotii sunt in dezechilibru la acel moment si de a selectiona o combinatie specifica de remedii care sa conduca la regasirea starii de armonie. Selectia de remedii se va modifica de la o consultatie la alta, de aceea vorbim de o terapie cu un grad extrem de ridicat de personalizare. Nu se adreseaza direct vreunei boli deoarece, asa cum precizam anterior, nu actioneaza direct pe corpul fizic.
15. Trateaza cauza si nu efectul
Efectele resimtite in corpul fizic nu prezinta niciun interes in aceasta terapie. Ce conteaza este felul in care pacientul se simte la un moment dat si de aceea intreaga discutie se concentreaza in aceasta directie.
De multe ori, chiar daca emotia « efect » este aceeasi – de exemplu frica, cauzele care au generat acea emotie vor fi diferite de la un caz la altul, iar asta va impune utilizarea de remedii florale diferite.
16. Actioneaza la nivelul de baza al bolii
Gandurile noastre pe care le avem in permanenta, fie ca suntem constienti de ele sau nu, fie ca le controlam sau nu, genereaza un flux continuu de emotii. Stiinta a demonstrat ca in general la baza unei afectiuni fizice sta de fapt un dezechilibru aflat la nivel psiho-emotional care, fiind prea puternic si de prea lunga durata, a ajuns la un moment dat sa se manifeste si in corpul fizic.
17. Terapia florala Bach ne ajuta sa vindecam emotiile negative
Fiecare planta care face parte din acest sistem de tratament are proprietatea de a vindeca un spectru de emotii si de a readuce echilibrul unde este nevoie. De aceea, remediile florale sunt un sprijin de nadejde in armonizarea starilor emotionale.
18. Persoana are un rol activ in procesul de vindecare
Fata de alte terapii, aici puterea se afla la pacient. Desigur, practicianul il insoteste pe acesta in calatoria descoperirii de sine, dar pacientul este responsabil sa se deschida si sa inteleaga prin ce emotii trece. Practic, cei doi sunt coautori ai procesului de vindecare.
19. Dezvoltare personala
Desi nu este primul motiv pentru care apelam la aceasta terapie, ea contribuie automat in timp si la procesul de dezvoltare personala, intrucat inlatura anumite blocaje emotionale care ne-au tinut pe loc si ne elibereaza, dandu-ne posibilitatea sa ne regasim si sa ne continuam evolutia.
20. Terapia aduce armonie si pace interioara
Sentimentul de liniste sufleteasca este un dar firesc al fiecaruia, insa prinsi in tumultul vietii cotidiene am uitat cum se mai simte sa fii in pace cu tine insuti. Mai tot timpul este ceva de facut si oricum nu avem timp suficient pentru toate, nemultumirea de sine este in crestere pentru ca ne dorim tot mai multe de la viata si uneori suntem atat de manati de diverse iluzii, incat nu ne mai luam timpul necesar pentru a ne asculta cu adevarat, pentru a vedea daca ceea ce ne dorim (mai) este in rezonanta cu noi sau este doar o alta dorinta preluata. Asa se explica situatiile in care foarte multi oameni, odata ce au atins culmile succesului, realizeaza ca de fapt nu sunt fericiti si se intreaba de ce.
Linistea sufleteasca nu este un mit, ea chiar se poate dobandi daca suntem constienti de ce ne dorim de la viata si ne asumam deciziile, iar alaturi de ea vin intr-o curgere fireasca atat dezvoltarea personala cat si indeplinirea menirii in viata.
21. Terapie simplu de utilizat
Principiile terapiei se caracterizeaza prin simplitate, modul de preparare al remediilor este usor de utilizat, iar administrarea lor este extrem de facila. Unul din cuvintele cheie care defineste si diferentiaza aceasta terapie este « simplitate ».
22. Efectele se simt treptat si se consolideaza in timp
Deoarece nu are nimic de-a face cu o terapie agresiva, si efectele acestei terapii se produc gradual. Remediile florale Bach incep sa armonizeze emotiile de la suprafata, din stratul superior, dupa care urmatoarea selectie de remedii lucreaza pe stratul emotional mai profund si tot asa, pana cand se resimt efectele pozitive asupra starii psiho-emotionale in ansamblu.
Desigur, exista si situatii cand efectele se produc imediat, mai ales in situatiile de urgenta sau in starile acuta, instalate de putina vreme.
23. Terapie blanda si eficienta
Acest sistem de tratament actioneaza cu finete in reglarea emotionala, iar multe puncte mentionate mai sus sustin aceasta afirmatie. Este o medicina a sufletului, care ne sustine in plan emotional atunci cand avem nevoie de aceasta echilibrare.
24. Actiune non-farmaceutica, fara compusi toxici
Remediile florale sunt naturale si nu au in componenta lor niciun element chimic artificial. Modalitatile lor de preparare sunt naturale in totalitate si nu se intervine din exterior cu vreun produs de origine farmaceutica.
25. O cale de regasire a autenticitatii
Datorita actiunii benefice pe care o exercita asupra emotiilor aflate in dezechilibru, remediile florale ne ajuta sa ne centram mai bine si sa (re)devenim mai constienti de cine suntem cu adevarat si sa actionam dintr-o pozitie de autenticitate, in primul rand fata de noi insine.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos atunci cand va orientati pasii catre aceasta terapie si va invit sa descoperiti eficacitatea remediilor florale Bach in obtinerea starii de bine.