Cand legile matematicii nu se aplica!
Scris de: Andreea
Categorii:
Cand legile matematicii nu se aplica!
Oare este posibil?! Va puteti intreba pe buna dreptate, citind titlul acestui articol. Dar exista o explicatie si un exemplu care sper sa va puna pe ganduri.
Traim intr-o societate in care suntem convinsi ca intr-o relatie se afla doua entitati: tu si celalalt….adica, daca este sa punem totul intr-o ecuatie, avem unu plus unu fac doi.
Dar daca aceasta paradigma este gresita? Daca de fapt, suntem trei intr-o relatie, si anume: eu, tu si relatia dintre noi doi.
Metoda ESPERE® dezvoltata de celebrul psiholog si scriitor francez Jacques Salomé porneste de la aceasta ipoteza si deschide drumul catre forme nebanuite de intelegere a comunicarii relationale. Ea este de fapt o pedagogie a comunicarii, cu un intreg arsenal de instrumente, reguli si concepte specifice, din care faptul ca „intr-o relatie suntem trei” reprezinta piatra de temelie.
Aceasta metoda se remarca prin simplitate dar in acelasi timp printr-o precizie fantastica in a ne intelege mai bine pe noi insine si a ne permite in acest mod sa dezvoltam relatii mai vii si mai pline de culoare cu cei din jurul nostru. Un alt element ce diferentiaza aceasta metoda de alte tehnici de comunicare il reprezinta faptul ca vizualizarea este o forma de exprimare in acest demers cu efecte terapeutice.
De exemplu, afirmatia „intr-o relatie suntem trei” este vizualizata in mod sugestiv in metoda ESPERE® prin cei doi oameni care se gasesc intr-o relatie si printr-o esarfa pe care fiecare o tine de un capat, aceasta simbolizand al treilea „participant”, si anume relatia dintre ei.
Impactul vizual este extrem de puternic, mai ales cand ajungem sa constientizam ca cei doi sunt coresponsabili de calitatea acelei relatii, deoarece fiecare este responsabil doar de capatul sau de „esarfa” (relatie).
Imi aduc aminte cand am participat pentru prima data la aceasta vizualizare ca am fost de-a dreptul uimita de faptul ca o viata intreaga am fost educati sa intervenim la capatul celalalt de relatie, ca este perfect normal sa fim prezenti acolo si sa ii spunem celuilalt ce este mai bine pentru el, cum trebuie sa gandeasca, ce trebuie sa simta, invadand in acest fel un spatiu asupra caruia nu avem control.
Desigur, asta nu inseamna ca nu mai ai dreptul sa ii oferi ghidare celuilalt prin mesajele pe care i le transmiti in relatia dintre voi, dar tendinta este aceea de a te preocupa mai mult de jumatatea de relatie a celuilalt decat de a ta.
Iti recomand sa te gandesti cand ai invadat ultima oara spatiul celuilalt in relatia dintre voi…e foarte posibil sa o fi facut inconstient, din dorinta de a-l determina pe celalalt sa faca, sa gandeasca, sa simta sau sa spuna ceva aliniat dorintelor tale. Totusi, pentru ca o relatie sa fie autentica, este important ca fiecare sa aiba spatiul sau bine delimitat in care sa se afirme si sa exprime liber ce traieste.