Realitatea ca un joc de caleidoscop

Realitatea ca un joc de caleidoscop

Am fost educati ca exista o singura realitate si ca a trai inseamna de fapt sa ne adaptam si sa operam in cadrul bine delimitat si rigid al realitatii unice.

Pe masura ce stiinta avanseaza, descoperim insa ca fiecare are propria realitate, pe care si-o modeleaza in permanenta prin ganduri, trairi, sentimente si emotii.

Desi evenimentele care se petrec sub ochii tai par aceleasi pentru oricine le vede, totusi se poate vorbi de o multitudine de realitati, de o infinitate de conturari, in functie de perceptia fiecaruia fata de acelasi fapt.

Cu alte cuvinte, tu iti alegi realitatea pe care vrei sa o vezi si pe care esti pregatit sa o percepi.

Aceeasi circumstanta exterioara se va modela intr-o realitate diferita pentru altcineva, deoarece acea persoana se gaseste in alt punct de vibratie si, fiind setat pe o alta frecventa, va percepe o alta realitate.

Prin urmare, realitatea nu este unica, ci ea se multiplica in forme variate, in functie de cel care o priveste. In tot acest proces, tu esti unic si iti conturezi propria realitate asemenea unui artist care isi creioneaza opera. Inclusiv realitatea ta se poate modifica, uneori chiar substantial, deoarece ea isi are originea in gandurile pe care le proiectezi si in emotiile trezite in tine. In functie de starea ta emotionala, iti (re)definesti constant realitatea pe care doar tu o poti percepe.

Intelegerea acestui act creativ te va ajuta sa constientizezi ca tu detii controlul, ca tu esti cel care misca pe foaie creionul si ca desenul (realitatea) se poate modifica in functie de directia pe care tu singur o stabilesti.

Mintea iti defineste realitatea

Aceasta miscare continua a realitatii se poate asemana cu imaginile pe care le vedem intr-un caleidoscop si care se schimba la fiecare rotire a acestuia.

Mintea este cea care invarte “imaginile” si genereaza realitatea, asemenea unui joc de puzzle care isi muta in permanenta piesele.

De exemplu, daca alegem trei persoane sa stea intr-o gradina si le intrebam ce realitate percep, este foarte probabil sa primim raspunsuri extrem de diferite. O persoana ne poate vorbi despre cat de frumoase sunt florile din acea gradina, in timp ce o alta s-ar putea sa remarce in primul rand mirosul proaspat al ierbii. Iar a treia persoana ne poate surprinde pentru ca in loc sa ne povesteasca despre culori sau arome, ne va mentiona cat de mult o deranjeaza faptul ca soarele arde prea puternic. Deci, care este realitatea? Gradina este aceeasi pentru toti trei, si cu toate acestea fiecare este pregatit sa vorbeasca despre altceva si sa descrie o realitate diferita. Pentru ca fiecare este setat pe o alta imagine a caleidoscopului. Nu este o chestiune de cine are dreptate sau nu, deoarece realitatea este o alegere libera, mai mult sau mai putin asumata a fiecaruia.

Rolul “observatorului” este determinant pentru generarea realitatii si din acest motiv exista o infinitate de realitati, fiecare din noi fiind un generator continuu de realitati.

Este ca si cum Universul ti-ar servi un meniu gol, iar tu esti cel care iti creezi felul de mancare in functie de ce se petrece in interiorul fiintei tale in acel moment. Pe masura ce intelegi ce simti si ce gandesti, incepi sa iti creezi realitatea si meniul se umple.

Fiecare din noi avem propriile file goale de meniu si ni le asezonam dupa perceptiile personale. Iar aceasta varietate face ca viata sa fie atat de palpitanta si sa ne hraneasca cu realitati atat de diverse. 

Ca si in exemplul cu gradina, realitatea este rezultatul modului in care fiecare din cei trei isi traduce si isi decodifica in interiorul fiintei sale modul unic de a se raporta la stimulii exteriori. Mai mult, daca cele trei persoane ar vedea gradina intr-o alta zi, este posibil ca insasi noua realitate a fiecaruia se difere fata de cea anterioara pentru ca ei nu mai sunt aceleasi persoane, ci s-au transformat.

Prin urmare, realitatea ta este doar una dintr-o infinitate de posibilitati, fara vreun grad de comparatie intre ele. Doar ca aceasta este singura cu care esti aliniat in acest moment si din acest motiv este cea pe care o poti vedea si accepta. Atunci cand schimbi sirul gandurilor si implicit ceea ce traiesti, vei crea o noua realitate.

Aceasta intelegere a modului de perceptie te poate scuti de multe batai de cap si iti permite sa fii mai tolerant fata de tonurile de gri, multe de altfel, care devin in acest fel posibile pe lungul drum dintre alb si negru.

Nu stiu unde te afli pe acest drum, dar iti pot spune ca aceasta relativizare a conceptului de realitate unica este un reper de nadejde pe calea evolutiei personale.

Te invit la final sa te uiti prin caleidoscopul tau si sa devii mai constient de modul in care se modeleaza continuu viata ta…deci, realitatea ta.

Si daca imaginea pe care o vezi nu este pe gustul tau, aminteste-ti ca este nevoie de o simpla rotire a caleidoscopului pentru a-ti schimba realitatea.

Odata ce deprinzi acest joc de modelare a gandurilor si emotiilor tale, vei observa cat de mult se schimba lumea in jurul tau.

Adauga comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.