Cele 7 reguli de viata esentiale ale lui Paracelsus
Scris de: Andreea
Categorii:
Cele 7 reguli de viata esentiale ale lui Paracelsus
Paracelsus ramane in istoria umanitatii ca o figura marcanta a perioadei renascentiste. Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, pentru ca acesta era de fapt numele sau adevarat, este cel care isi aduce contributia prin viziuni si teorii revolutionare in domeniul medicinei intr-o perioada plina de inflorire si expansiune dupa noaptea neagra a Evului Mediu, iar scrierile sale ating multe alte domenii ale vietii, precum: alchimie, astrologie, magie, filozofie, cosmologie sau antropologie. A trait in aceeasi perioada de timp cu alte personalitati ale Renasterii, precum Leonardo da Vinci si Martin Luther si devine una din mintile luminate care si-a adus o contributie valoroasa la evolutia omenirii.
Paracelsus a calatorit foarte mult si se pare ca cele sapte reguli de viata pe care ni le-a lasat mostenire s-au nascut ca urmare a invataturilor secrete si a influentelor mistice cu care acesta s-a intalnit in calatoriile sale in Orient.
Te invit sa le parcurgi cu atentie si sa iti iei ce consideri ca iti este util si ce rezoneaza cu tine in acest punct al calatoriei tale prin viata.
Regula vietii nr. 1: Imbunatateste-ti starea de sanatate… Pentru a face acest lucru, trebuie sa respiram cat mai des cu putinta, profund si ritmic umplandu-ne plamanii cu aer proaspat. Bea in fiecare zi, cu inghitituri mici, doi litri de apa. Mananca multe fructe si mesteca mancarea cat poti de mult. Evita alcoolul, tutunul si medicamentele in afara cazului in care nu urmezi vreun tratament pentru vreo afectiune. Baia zilnica este un obicei pe care il datorezi propriei tale demnitati.
Regula vietii nr. 2: Alunga din spiritul tau orice idee de pesimism, de resentiment, de ura, de plictiseala, de tristete, de razbunare sau de saracie, in ciuda tuturor motivelor pentru care ele ar putea exista.
Fugi de orice ocazie de-a avea de-a face cu oameni care sunt viciosi, josnici, dezaprobatori, lenesi si barfitori; evita de asemenea oamenii care sunt vanitosi sau vulgari, pe cei care au o capacitate naturala inferioara de intelegere sau pe cei ale caror subiecte de conversatie sunt senzualiste.
Regula vietii nr. 3: Fa cat mai mult bine cu putinta… Ajuta orice persoana care s-ar putea afla in nevoie, insa niciodata sa nu ai o slabiciune pentru cineva mai mult decat trebuie. Trebuie sa ai grija de energia proprie si sa eviti formele inutile de sentimentalism.
Regula vietii nr. 4: Uita orice ofensa, sau mai bine, straduieste-te sa te gandesti la binele si bunastarea celui mai mare dusman al tau… Sufletul tau este un templu care nu trebuie sa fie niciodata corupt de ura. Suntem cu totii fiinte minunate care sunt calauzite de o voce interioara. Ai in vedere insa faptul ca aceasta voce nu iti va vorbi deodata.
Este nevoie sa te pregatesti pentru ea in timp, distrugand straturile suprapuse ale vechilor comportamente, ganduri si greseli care iti apasa sufletul. Sufletul este divin si perfect in sine, insa lipsit de putere din cauza metodelor imperfecte pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea sa.
Regula vietii nr. 5: Retrage-te in fiecare zi intr-un loc unde nimeni nu te poate deranja, cel putin pentru jumatate de ora… Stai cat mai confortabil cu putinta, cu ochii pe jumatate inchisi si fara sa te gandesti la nimic. Acest lucru intareste puternic creierul si spiritul si te pune in contact cu energiile bune.
In aceasta forma de meditatie si tacere, ne pot veni idei stralucite, capabile sa ne schimbe intreaga existenta. In cele din urma, toate problemele tale vor fi rezolvate victorios de vocea interioara care te va ghida in acele momente, impreuna cu constiinta ta. Acesta este diamantul de care vorbea Socrate.
Regula vietii nr. 6: Mentine o tacere absoluta asupra tuturor chestiunilor personale… Ca si cum ai fi facut un juramant solemn, abtine-te de a expune celorlalti, chiar si celor mai intimi prieteni sau rude, ceea ce gandesti, auzi, stii, inveti, suspectezi sau descoperi. Cel putin pentru o perioada de timp, ar trebui sa fii o casa cu ziduri sau o gradina inchisa. Aceasta este o regula de mare importanta.
Regula vietii nr. 7: Niciodata sa nu te temi de oameni sau de ceea ce ar putea aduce maine… Sa ai un suflet puternic, curat si totul se va arata a fi cum nu se poate mai bine. Niciodata sa nu te gandesti la tine ca fiind slab sau singur deoarece in spatele tau se afla armate puternice pe care nici nu ti le poti imagina – nici chiar si in cele mai indepartate visuri.
Daca iti ridici moralul, atunci nu va exista niciun rau care sa te atinga.
Singurul dusman de care trebuie sa te temi esti tu insuti.”
Toate aceste reguli, care in zilele noastre fac obiectul numeroaselor cursuri si tabere de dezvoltare personala, au fost scrise in anii 1500!
Pe langa aceste borne care ofera o ghidare utila referitor la ce inseamna mai exact a trai viata cu adevarat si la a trece de la modul „bifez aceasta viata” la cel in care „imi asum dintr-o stare de constienta aceasta viata”, Paracelsus a lasat intr-una din scrieri ceea ce poate fi considerat drept chintesenta muncii sale asidue in domeniul cunosterii:
„Exista multe stele in marele firmament al Universului si exista multi germeni ascunsi in mica lume a omului, iar cele de sus le influenteaza pe cele de jos. In Microcosm, ca si in Macrocosm, toate lucrurile se afla in stranse relatii de afinitate, fiindca toate sunt odraslele unui singur tata universal.”
Odata ce iti scuturi mintea si dai la o parte tiparele care deseneaza patratelul in care iti duci existenta, ai sansa sa te indrepti catre templul sacru din inima ta si sa stai de vorba cu sufletul tau.
Cu fiecare respiratie, vei savura locul special pe care il ai in acest intreg, in care toate sufletele sunt conectate intre ele prin fire invizibile. Si vei deveni tot mai familiar cu perceptia de tip oglinda, in care tot ce este deasupra ochillor tai se reflecta cu exactitate in interiorul tau.
Intotdeauna, cu fiecare respiratie.
Draga suflete, sper sa iti dai seama cat de importanta este existenta ta si cat de puternic esti in acest ocean infinit al firelor ce duc catre aceeasi Sursa.
Ofera-ti prin urmare oportunitatea de a te privi ca pe o expresie a Universului in deplina manifestare si proces nesfarsit de expansiune.