Dr. Edward Bach, omul care a descoperit terapia florala ce ii poarta numele
Dr. Edward Bach, omul care a descoperit terapia florala ce ii poarta numele
Doctorul Edward Bach (24 septembrie 1886 – 27 noiembrie 1936) este cel caruia ii datoram astazi acest sistem complet de tratament pentru echilibrarea emotionala, numit “terapia florala Bach”.
Dr. Bach si-a dedicat intreaga viata descoperirii unei metode simple si naturale care sa se concentreze pe pacient si nu pe boala in sine.
In 1913 isi incepea cariera medicala ca si chirurg si in paralel cu munca din spital oferea consultatii in cabinetul sau privat situat in Londra, pe Harley Street, o strada renumita unde cei mai celebrii doctori ai vremurilor aveau cabinete. Dr. Bach a studiat mai multe ramuri din medicina, fiind preocupat in mod deosebit de imunologie si bacteriologie. Se orienteaza apoi si catre homeopatie si descopera vaccinurile care astazi ii poarta numele („nosodele intestinale Bach”).
Inca din vremea studentiei, dr. Bach si-a dat seama ca pacientii care aveau trasaturi de personalitate similare raspundeau bine la acelasi medicament, in timp ce aceia cu un caracter diferit necesitau alt tip de tratament, desi aveau aceeasi afectiune medicala.
In 1917 este operat de urgenta de cancer si colegii sai medici ii mai dau doar trei luni de trait. Cu toate acestea, dr. Bach era ferm convins ca mai are inca foarte multe de facut si isi dedica tot timpul ramas cercetarii sale de a descoperi o metoda de tratament care sa fie usor de folosit, naturala, blanda si accesibila.
Observase in toti acesti ani ca tratamentele erau uneori mai dureroase decat boala in sine. De asemenea, trecand prin acest moment de rascruce care i-a marcat existenta, ajunge sa inteleaga ca exista o stransa conexiune intre emotii, imunitate, corpul fizic si vindecare.
Cabinetul sau era numit „lumina care nu se stinge niciodata”, deoarece dr. Bach era mai tot timpul prins in activitatea sa de cercetare, viata personala fiind aproape inexistenta.
Medicina alopata se concentra in acea perioada exclusiv pe simptomele fizice si din acest motiv dr. Bach se orienteaza catre diverse terapii alternative, iar din 1928 incepe sa dezvolte propriile remedii realizate din plante.
Devenise ferm convins ca boala este rezultatul unei lipse de armonie dintre minte si corp.
Astfel, la varsta de 43 de ani isi urmeaza intuitia care ii spunea ca vindecarea pe care o cauta se gaseste in mijlocul naturii, asa incat inchide cabinetul din Harely Street si pleaca din Londra pentru a se dedica exclusiv gasirii unei noi metode de tratament bazat pe puterea vindecatoare a plantelor.
„Trateaza boala si nu pacientul” devine fundamentul noii sale terapii.
Pana in 1932 descoperise deja 12 din remediile florale pe care le-a testat pe sute de pacienti. In timpul primaverii si al verii cauta plantele care aveau capacitatea vibrationala sa intervina in procesul de vindecare, iar cand se instala frigul trata in mod gratuit pacientii exclusiv cu ajutorul remediilor. In 1933 descopera a doua grupa de 7 remedii.
Ideile sale erau mult prea avangardiste pentru a fi acceptate de medicina din acele timpuri. In 1930 publica lucrarea „Heal Thyself” („Vindeca-te singur”) in care descrie cauzele bolilor si cum se produce adevarata vindecare:
„Boala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale; este necesar sa tratam numai starea pacientului si boala va disparea.”
Scrierile sale incep sa deranjeze comunitatea medicala si desi incepuse sa obtina numeroase vindecari cu ajutorul plantelor si numarul pacientilor care apelau la el crestea exponential, colegii de breasla pun presiune ca dr. Bach sa fie exclus din colegiul medicilor, dar nu reusesc sa obtina acest lucru.
Acest fapt nu il descurajeaza sa isi continue munca, dimpotriva il ambitioneaza si mai mult sa ii ajute pe cei bolnavi. Astfel, trimitea gratuit la farmacii remediile florale pe care el insusi le prepara, impreuna cu modul de utilizare, singura rugaminte a sa fiind ca preparatele sa fie distribuite la un pret cat mai redus pentru a fi usor accesibile.
In 1934 se muta in Oxfordshire, la Mount Vernon si acolo ii este dat sa gaseasca ultimele 19 remedii florale. Acestea sunt descoperite intr-un mod aparte, in sensul ca inainte de a descoperi un anumit remediu, el insusi suferea de stari emotionale intense si astfel incerca diverse plante, pana cand ajungea la planta care ii alina suferinta.
Isi da seama ca sistemul este complet, avand 38 de remedii florale, iar scrisorile de multumire care veneau din diverse colturi ale lumii si numarul mare de pacienti vindecati ii confirma ca metoda descoperita functioneaza si indeplineste criteriile pe care si le dorise inca de la inceput, si anume: o terapie naturala, din plante netoxice, blanda si accesibila, fara efecte secundare sau risc de supradoza, care sa vindece starile emotionale aflate in dezechilibru si sa ofere armonie in planul psiho-emotional.
Paraseste aceasta lume in 1936, in somn, fiind impacat ca si-a indeplinit misiunea.
Dr. Bach ne-a lasat mostenire un sistem de tratament complet, folosit cu succes in intreaga lume, despre care spunea:
„Nu lasati ca simplitatea acestei metode sa va retina de la folosirea ei, pentru ca veti descoperi ca pe masura ce avansati in cercetarile voastre, veti intelege mai bine simplitatea intregii Creatii.”