A fi cea mai importanta persoana din viata ta este un act egoist?

A fi cea mai importanta persoana din viata ta este un act egoist?

„A fi sau a nu fi pe primul loc?” este tema propusa la care te invit sa reflectezi in urmatoarele minute. Imi doresc sincer ca acest subiect sa iti focalizeze gandurile pentru o perioada mai lunga de timp, dar alegerea iti apartine in totalitate…si este cea mai buna, pentru ca este a ta si ti-ai asumat-o.

Societatea, scoala, familia, prietenii, cercul de cunostinte, sa spunem pe scurt anturajul si-au pus amprenta in mentalul colectiv de-a lungul timpului referitor la aceasta dilema si am ajuns sa ni se para firesc sa nu ne punem pe primul loc in viata noastra. Pentru ca, nu-i asa, avem responsabilitati fata de ceilalti si mai mereu se gaseste cineva in viata noastra de care sa avem grija.

Ne este frica de faptul ca am putea fi catalogati drept egoisti daca am indrazni sa ravnim la aceasta pozitie si ne surprindem adesea in ipostaza in care ii judecam pe aceia mai indrazneti dintre noi care isi fac timp pentru ei insisi, indiferent cat de lunga le-ar fi lista de indatoriri.

In realitate, nimeni nu ne cere sa ii punem pe ceilalti inaintea noastra iar a te ocupa de tine este o forma sanatoasa prin care iti manifesti autonomia, prin care iti afirmi nevoile, dorintele si aspiratiile tale ca fiind cel putin la fel de importante ca ale celorlalti.

A-l pune pe celalalt pe primul plan in detrimentul tau poate avea mai multe cauze, una dintre ele fiind aceea ca sistemul educational in care am crescut ne-a invatat ca persoana se confunda cu comportamentul ei.

Pentru a exemplifica, ganditi-va la perioada in care ati fost copil si in care este destul de probabil sa va fi dat seama ca luand note mari la scoala sau facand pe placul parintilor vostri, ati beneficiat poate de un tratament mai privilegiat din partea lor…unii chiar ar spune ca au facut toate aceste lucruri pentru a se simti mai in siguranta sau mai iubiti de catre parinti. Si multi dintre noi continuam sa rulam acelasi scenariu, in care, adulti fiind, avem tendinta de a ne pune in plan secundar, ba chiar de multe ori uitam cu totul de noi si de nevoile noastre, tocmai din dorinta uneori neconstientizata de a pastra iubirea celorlalti.

Este important sa facem diferentierea dintre persoana si comportamentul sau pentru a ne face viata mai frumoasa, iar metoda ESPERE® creata de Jacques Salomé ne lumineaza calea in aceasta directie. Celebrul psiholog si scriitor francez a pus la punct aceasta pedagogie a comunicarii prin care ne oferim oportunitatea de a ne asculta cu adevarat in toate formele posibile, plecand de la a constientiza ce traim in interiorul nostru, ce simtitim, ce gandim si mergand pana la a ne asuma ce acceptam si ce refuzam in relatia cu celalalt.

In mod paradoxal, atunci cand ne ocupam de noi insine si ne acordam importanta cuvenita, vom avea mai mult timp si mai multa disponibilitate pentru a investi energie si pentru a aduce prospetime in relatiile cu ceilalti. Avem sansa sa fim noi insine, autentici si cred ca este cel mai mare cadou pe care il putem face celuilalt.

Inchei printr-o intrebare la care te provoc sa iti dai spatiul si timpul necesare pentru o ascultare adevarata: „Cine este acum pe primul loc in viata ta?”

Ultimele articole

Adauga comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.